MTFC

Jeugdzorg en Reclassering van het Leger des Heils is in 2007 gestart met een voor Nederland uniek resocialisatieprogramma MTFC bestemd voor jongens en meisjes met ernstige gedragsproblemen en problemen en/of groot risico op crimineel gedrag in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

In Utrecht en Rotterdam zijn er een tweetal teams actief.

Doel van MTFC is het verbeteren van gedrag en het vergroten van sociale vaardigheden van jongeren om daarmee recidive te verminderen en een kans op een goede toekomst te vergroten. Jongeren worden voor de duur van 6 tot 12 maanden opgenomen en geplaatst in een speciaal daarvoor getraind opvoedgezin. In het gezin ligt de nadruk op normale dagelijkse interactie en het opdoen van gewone doorsnee levenservaringen. De visie van MTFC is dat je positief sociaal gedrag het best aanleert in zo normaal mogelijke omstandigheden. Dat is de reden waarom deze jongeren die vanwege een straf naar een jeugdgevangenis moeten, niet meer thuis kunnen wonen of vaak vanwege onhandelbaar gedrag in jeugdinrichtingen terechtkomen, een kans krijgen op een betere toekomst.

MTFC is een afkorting van een Engelse term: Multidimensional Treatment Foster Care. Het programma is in de jaren 80 bedacht en in de afgelopen twintig jaar verder doorontwikkeld. Inmiddels wordt MTFC in Amerika op grote schaal succesvol toegepast en ook Zweden en Engeland boeken jeugdzorgorganisaties goede resultaten. Over meisjes is bekend dat MTFC het eind inluidt van een criminele carrière. De meeste jongens plegen na MTFC minder strafbare feiten waarvan de ernst van die strafbare feiten verminderd.

Aangezien MTFC zich voor een belangrijk deel afspeelt binnen een gezin ligt het voor de hand om MTFC te vertalen als een vorm van pleegzorg en om de gezinnen pleeggezinnen te noemen. Maar MTFC is toch in vele opzichten anders. Er wordt met een vast omschreven methode gewerkt waar opvoedouders een cruciale rol in spelen, er is een grote mate van toezicht en een intensief trainingsprogramma voor de jongere. Opvoedouders ontvangen naast een onkostenvergoeding een vergoeding voor de inspanning die zij leveren. Opvoedouders zijn onderdeel van het team en komen wekelijks bij elkaar. Zij zijn de ogen en oren van het programma en zijn in staat aan te geven hoe een jongere reageert en welk gedrag hij laat zien. Dit is namelijk belangrijke informatie voor het team. Elke dag wordt het gedrag van de jongere in kaart gebracht. Het team moet goed weten hoe de jongere in elkaar zit, waar hij wel en niet op reageert en wat hem stimuleert of demotiveert. Met die wetenschap kan de jongere geholpen worden om kleine stapjes voorwaarts te zetten. Als een jongere bijvoorbeeld moeite heeft om direct naar huis te komen na school dan kan het team bedenken dat de gedragstrainer eens met hem moet praten over wat er onderweg van school naar huis gebeurt en hoe hij eventueel problemen zou kunnen oplossen. Een vaardigheidsbegeleider kan een paar keer ingezet worden om met de jongere direct na schooltijd iets te ondernemen. Er wordt contact met school gezocht om te vragen of zij informatie hebben die kan helpen zicht te krijgen op wat er gebeurt en waar een jongere mee geholpen kan worden. Opvoedouders kunnen hem extra belonen als hij op tijd thuis is. Zo heeft iedereen een specifieke rol.

Elke dag wordt de jongere wel of niet beloond voor zijn gedrag. Opvoedouders doen dat door punten te geven voor positief gedrag en punten af te nemen als een jongere zich niet goed heeft gedragen. Een jongere moet elke dag een vastgesteld aantal punten halen en voor die punten kan hij privileges kopen. Dat kan van alles zijn. Belangrijk is dat een jongere beloond wordt met dingen die hij leuk vindt, maar de activiteiten waar hij risico in loopt zijn uitgesloten. Een jongere kan bijvoorbeeld er nog niet aan toe zijn om met vrienden naar de bioscoop te gaan.

MTFC duurt tussen de negen en twaalf maanden. De jongere doorloopt het programma in drie fases. In elke fase zijn er meer uitdagingen en worden de privileges die een jongere kan verdienen ook steeds beter van kwaliteit. In de laatste fase wordt een jongere voorbereid op de volgende stap. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een jongere kan terug naar zijn ouders of doorgeplaatst worden naar een pleeggezin. Hij kan ook voorbereid worden op zelfstandig wonen. Om dit goed te laten verlopen moet het toekomstperspectief bij aanvang van het programma duidelijk zijn. MTFC werkt ook intensief met de ouders van de jongere als het de bedoeling is dat hij terug naar huis gaat. Er is een speciale trainer in het team die intensief met ouders aan de slag gaat om te zorgen dat zij in staat zijn om op ongeveer dezelfde manier de positieve ontwikkeling voort te zetten.

Wij zijn doorlopend op zoek naar mensen die zich in willen zetten als opvoedouder.

Woont u in de regio’s Utrecht/Amsterdam en Rotterdam/Den Haag? Ook zin om op te voeden? Heeft u belangstelling en energie voor jongeren die moeilijk zijn en het moeilijk hebben? Heeft u ruimte in uw huis, in uw hoofd en in uw hart? Kom dan naar één van onze informatiebijeenkomsten.

U kunt bellen met de wervingsfunctionaris 06 51036933

of mailen naar opvoedouder@legerdesheils.nl.

Informatie is ook te vinden op www.mtfc.nl